Mikä ihmeen IPA?

Ohjelmistorobotiikkaan (RPA) perustuvasta automaatiosta on jo muodostunut tärkeä tekijä tietotyöläisten arjessa. Digital Workforcen digityöntekijäpalvelut ovat nykyään käytössä yli 50 organisaatiossa Pohjoismaissa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rutiinitehtävien siirtyessä digityöntekijöille, ihmisten aikaa vapautuu tärkeämpiin tehtäviin. Seuraavaksi tavoitteena on digityöntekijän älykkyyden ja oppivuuden lisääminen, jotta se voi tarttua entistä mutkikkaampiin tehtäviin.

Kaksi Digital Workforcen perustajista, Jukka Virkkunen ja Heikki Länsisyrjä istuvat Helsingin pääkonttorin neuvotteluhuoneessa. Aikaa keskustelulle on otettu kiireistä huolimatta – nyt puhutaan älykäästä prosessien automatisoinnista – IPA:sta!

Mitä se IPA oikeastaan tarkoittaa?

Jukka: IPA – älykäs prosessiautomaatio – tarkoittaa liiketoiminnan arvon maksimoimista prosesseja automatisoimalla. IPA-palveluyhtiön tehtävä on miettiä tapauskohtaisesti, miten asiakkaan prosessi voidaan automatisoida mahdollisimman pitkälle – tehokkaasti ja laadukkaasti.

Yhden prosessin automatisointiin saatetaan käyttään monia eri teknologioita: ohjelmistorobotiikkaa, kuvantunnistusta, chatbotteja, koneoppimista… lista on pitkä. Termi ’Intelligent Process Automation’ viittaa siis teknologian sovelluskohteeseen, ei teknologiaan.

Heikki: Ratkaisun muoto, ja se mitkä teknologiset kyvykkyydet tulevat hyödynnettäviksi, riippuu täysin asiakkaan liiketoimintaprosessista. IPA-valikoimassa on kokonainen ekosysteemi teknologioita, joita tulee tarkastella osana laajempaa kokonaisuutta. Palikoita yhteen sovittamalla voidaan räätälöidä jokaiseen tilanteeseen sopiva ratkaisu.

Miksi tästä kannattaa puhua?

Jukka: Yritysten ja organisaatioiden kokemuksen karttuessa myös näiden kyky nähdä robotiikan mahdollisuuksia entistä laajemmin kehittyy. Prosessien automatisoinnissa liikkeelle lähdetään tiedon muuttamisesta digitaaliseen muotoon, toinen asken on yleensä RPA. Seuraavassa vaiheessa, pureudutaan jo jonkin asteista tulkintaa vaativiin asioihin, jolloin harkittavaksi tulee valikoima älykkäitä teknologioita.

Heikki: Tietotyöpanoksen johtaminen on johtajien agendalla, sillä se on aikamme merkittävin tuottavuustekijä – tilanne on sama lähes kaikilla aloilla. Muutos on ollut äärimmäisen nopeaa ja monessa työssä päätteellä tehtävän rutiininomaisen työn määrä on yhä kasvussa. Liiketoiminnan prosesseja automaatisoimalla ollaan saavutettu merkittäviä tuottavuusetuja ja tätä kyvykkyyttä halutaan kehittää entisestään useimmissa organisaatioissa.

Mikä on RPA:n paikka IPA-yhtälössä?

Heikki: RPA on edelleen paras työkalu toistuvaisluontoisen tietotyön automatisointiin. IPA:sta puhuttaessa voitaisiin hyvin puhua myös älykkäästä RPA:sta, eli ohjelmistorobotista jolle on annettu lisää kyvykkyyksiä tarpeen mukaan. Digityöntekijän käyttöalue on tällöin entistä laajempi, mutta RPA on yhä keskeisessä osassa toteutusta.

Asiakkaan näkökulmasta on kuitenkin järkevää, että kaikki prosessien automatisointiin tarvittava teknologia on saatavilla kokonaisuutena, skaalautuvasti ja helposti. Tässä selvästi paras ratkaisu on eri kyvykkyyksiä integroiva pilvipalvelu, joka joustaa tarpeen mukaan.

Digital Workforce on Pohjoismaiden ainoa puhtaasti älykkääseen ohjelmistorobotiikkaan erikoistunut palveluyhtiö. Ota meihin yhteyttä ja saavuta yrityksesi piilevä potentiaali digityövoiman avulla!